weblog contact

Nieuws

Archeologische Parels

Ruben Smit | 14-04-2011

Een nieuw boek van mij en een goede archeoloog komt volgende week (19 april) uit: zie onderstaand persbericht en kijk dit filmpje voor de sfeer van het boek!

 

Imposant venster op
Veluws verleden en landschap

 
Wist u dat de Veluwe archeologisch gezien een van de rijkste gebieden van Nederland is? Voor het eerst verschijnt er nu een boek over die onverwachte kant: Archeologische parels van de Veluwe. Dit boek laat u op een weergaloze manier kennismaken met de unieke relatie tussen archeologie aan de ene kant en landschap en natuur aan de andere. Heldere en beeldende teksten voeren u mee naar het verleden, en de vele kaartjes en prachtige foto’s lokken u naar buiten.

 
 
De Veluwe herbergt een grote rijkdom aan archeologische schatten. Grafheuvels, verlaten nederzettingen, voorden, celtic fields en ringwalburchten: samen tonen ze een rijke, boeiende en vooral ook verrassende geschiedenis.
 
Archeologische parels van de Veluwe – op zoek naar de geschiedenis in het landschap voert de lezer mee naar 16 van deze archeologische hoogtepunten: van de Uddelerschans, een geheimzinnige middeleeuwse walburcht, tot de grafheuvels op het landgoed Warnsborn. Het boek vertelt voor ieder gebied het verhaal van de landschapselementen en voorwerpen, en geeft zo een uniek beeld van lang vervlogen tijden.
 
Auteur Sake Jager plaatst deze ‘parels’ op een toegankelijke manier in hun landschappelijke en ruimtelijke context. In zijn meeslepende verhalen legt hij een koppeling tussen archeologie, natuur en landschap. Zo kan de lezer zelf constateren dat die waarden elkaar aanvullen en versterken: de rijkste cultuurhistorische waarden gaan vaak hand in hand met een verhoogde biodiversiteit. Hiervan komen in Archeologische parels verschillende voorbeelden voorbij.
 
Natuurfotograaf Ruben Smit bracht al deze elementen schitterend in beeld met de kunstzinnige stijl die hem beroemd maakte: een berijpte grafheuvel in de lage ochtendzon, schapen in een bloeiend heidelandschap, mosbegroeide eikenstrubben. Ook legde hij details van het planten- en dierenleven vast: een verstild silhouet van een sperwer, een zonnende adder, een close-up van een waterjuffer.
 
Daarnaast bevat Archeologische parels van de Veluwe tal van foto’s van voorwerpen en historische opgravingen. Ook is een overzicht van de landschaps- en bewoningsgeschiedenis van de Veluwe toegevoegd. De handige overzichtskaartjes en praktische bezoekersinformatie nodigen de lezer uit om zelf op pad te gaan en kennis te maken met de archeologie van de Veluwe. Ten slotte beschrijven de samenstellers onder het kopje ‘Natuurbeleving’ in ieder hoofdstuk welke opvallende planten- en diersoorten je in elk gebied kunt tegenkomen.
 
Al met al geeft Archeologische parels een indrukwekkend en origineel totaalbeeld van de Veluwe. Met dit boek als inspiratie kan iedereen, van leek tot professional, de rijke Veluwse historie, natuur en landschap zelf leren ervaren. Vanuit een comfortabele stoel, maar vooral ook ter plaatse!
 
Sake W. Jager (1951) studeerde Culturele Prehistorie in Groningen. Als archeoloog is hij specifiek geïnteresseerd in de samenhang tussen archeologie, natuur en landschap. Hij is al meer dan 20 jaar betrokken bij allerlei archeologische projecten op de Veluwe.
 
Ruben Smit (1971) is een gepassioneerd ecoloog en fotograaf. Zijn foto’s publiceert hij in nationale en internationale toptijdschriften, waaronder National Geographic. Daarnaast heeft hij verschillende internationale fotoprijzen gewonnen en presenteerde hij het populaire tv-programma BuitenGewoon. In 2002 promoveerde hij aan de Wageningen Universiteit.
 
Archeologische parels van de Veluwe
Op zoek naar de geschiedenis in het landschap
Auteurs:                 Sake W. Jager en Ruben Smit
Uitgever:               KNNV Uitgeverij
Uitvoering:            224 pag., 26 x 26 cm, genaaid gebonden, full colour met talloze foto’s en illustraties
ISBN:                     978 90 5011 329 8
Prijs:                      €  29,95
 
Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl

foto bij nieuwsbericht

RSS feed